21 Aralık 2018 Cuma

Kelime: Kol Düğmesi


Bugünkü kelimem “kol düğmesi”. Aslında 2 kelime ama tek bir şeyi ifade ettiği için bu da benim için “kelime” sayılır. Ancak buna ne yazacağımı bilemedim, aklıma bir şey gelmedi, ben de şöyle bir kurgu yaptım: Diyelim ki girişimci bir arkadaşım kol düğmeleri yapıp internetten satmayı planlıyor. Bana geldi dedi ki “Banu’cuğum, bir tanıtım yazısına ihtiyacım var, sen becerirsin bu işi (kendime gaz verme cümlesi) öyle bir şeyler yaz ki millet kol düğmesi almak istesin”.

Tabi güzelim, yeter ki sen iste.

KOL DÜĞMESİ

Bir erkeği kol düğmesi kadar şık ve etkileyici gösteren başka bir şey yoktur. Belki de normal düğmeli manşetlere fazla alıştığımızdan, kol düğmeleri hemen dikkatimizi çekiyor. Kol düğmesi, kullanan kişi ile ilgili pek çok fikir veriyor; Özenli, zevk sahibi, karizmatik, ağırbaşlı, kendine güvenli, klasik, sofistike, vb gibi. Ya da sadece bu şekilde düşündürerek karşıdakini etkilemek için takıyor olabilirler ama, öyle ise bile, pek çok kişide işe yaradığına şüphe yok, çünkü fark yaratıyor.

NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANDI?

17. yüzyıla kadar gömleklerin kolları bağlanırdı. Kol düğmeleri kullanılmaya başlandığında ise bir statü göstergesi oldu çünkü gömlek kollarında özel bir dikim gerektirmesinin yanı sıra, altın, gümüş, inci gibi değerli madenlerden el işçiliği ile yapılıyordu. Yani kol düğmesi ancak zenginlerin kullanabildiği bir şeydi. Günümüzde pek çok malzemeden yapılabildiği için erişilmesi çok daha kolay bir aksesuar olmasına rağmen, geçmişten gelen bu yargı etkisini koruyor.

ÜLKEMİZDE

Ülkemizde 35-40 yıl öncesine kadar yoğun bir şekilde kullanılan kol düğmesi, yerini düğmeye bırakmıştı. Ancak yakın zamanda kol düğmeleri tekrar yaygınlaşmaya başladı. Bunun sebebi kullanıcı talebi mi yoksa modacılar tarafından yaratılan bir talep mi bilinmez ancak birkaç yıl önce erkek modasında ceket kol boylarının kısaltılıp manşetlerin görünür kılınmasının bir yönlendirme olmadığını düşünmek zor.
Öyle veya böyle, erkeklere alınabilecek hediye kategorisine bir madde daha eklendiği için mutluyuz. Bu konuda, yani erkeklere alınacak hediye konusunda seçeneklerin ne kadar az olduğu düşünülürse, kol düğmesi kesinlikle mükemmel bir alternatif. Ancak maalesef her gömleğe olmuyor. Kol düğmesi kullanımına uygun manşetli gömlek olması gerek.

SADECE ERKEKLER Mİ?

Aslında, günümüzde sadece erkeklere özgü bir aksesuar olmadığını biliyor muydunuz? Artık kadınlar da manşetli gömlek alıp kol düğmesi kullanıyorlar. Bu yönelimi fark eden üreticiler kadınlar için daha renkli, daha kadınsı modeller üretmeye başladılar.
Kullanım yaşı da değişime uğradı. Eskiden biraz daha tecrübeli, yetişkin iş adamlarının kullandığı bir aksesuar iken, artık yeni işe başlayan ve takım elbise giyen gençler arasında da oldukça yaygın. Gençler için daha eğlenceli, esprili modeller üretiliyor.

Gördüğünüz gibi, herkese uyan bir kol düğmesi bulabilirsiniz, seçenekler sonsuz.

Vay be! Ara başlıklarla falan çok acayip oldu. Arkadaşım bununla koli koli satacak kol düğmelerini (kadın kendini kaptırmış).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder